Jump to content
Home

News

Stærkt Mission Partner Board for Trivselsmissionen

Published online: 26.06.2024

Første møde mellem Mission Management, Missionssekretariatet og Mission Partner Board blev afholdt for nylig. På dagsordenen var blandt andet, hvordan Partner Board kan være med til at understøtte og kvalificere arbejdet med missionen og missionsprojekterne.

Tekst: Charlotte Tybjerg Sørensen, AAU Kommunikation og Public Affairs 
Fotos: Schutterstock.com, Børns Vilkår og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)
  
Mission Øget trivsel blandt børn og unge er for alvor kommet i luften. 10. juni havde Mission Management og Missionssekretariatet første møde med Mission Partner Board. Det er bredt sammensat af meget stærke profiler inden for børn og unges trivsel.  
Medlemmerne kommer blandt andet fra Børns Vilkår GirlTalk.dk, Headspace/Det sociale netværk, DIF, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) og fra KMD. De bidrager med viden, indsigt og erfaringer til missionens fokus, funding og udvikling. 

- Jeg synes, det var et rigtig godt møde, og jeg er glad for at vi har fået en plads i partner-boardet, så vi unge får en stemme ind i missionen, siger Asger Kjær Sørensen. Han er forperson i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).   
 
Der er mange årsager til mistrivslen blandt børn og unge. For Asger Kjær Sørensen og dem, han repræsenterer, er der særligt én, han gerne ser belyst.   
 
- De seneste års uddannelsespolitiske reformer har bidraget til unges mistrivsel. Vi glæder os til at tage del i arbejdet med at få fokus på dette og at finde løsninger, der kan få os til at trives bedre, siger han. 

Jeg synes, det er et super spændende initiativ fra Aalborg Universitet. Både i forhold til ideen om at arbejde missionsorienteret og så selvfølgelig det, at netop børn og unges trivsel er valgt som en af de to første missioner. Jeg glæder mig til at følge missionsarbejdet og er taknemlig for at få lov til at bidrage med børn og unges perspektiver og behov ind i boardet

Steffen Raun Fjordside, vicedirektør, Børns Vilkår

Asger Kjær Sørensen, DGS og Steffen Raun Fjordside, Børns Vilkår, er blandt medlemmerne af Mission Partner Board
Asger Kjær Sørensen, DGS og Steffen Raun Fjordside, Børns Vilkår, er blandt medlemmerne af Mission Partner Board
Fotocollage: Fotos: Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) og Børns Vilkår

Steffen Raun Fjordside, vicedirektør i Børns Vilkår, er også en del af Mission Partner Board. Han synes, det er meget interessant at koble det forskningsmæssige blik sammen med det, der foregår ”uden for murene” gennem etablering af et Mission Partner Board.  
 
- Jeg synes, det er et super spændende initiativ fra Aalborg Universitet. Både i forhold til ideen om at arbejde missionsorienteret og så selvfølgelig det, at netop børn og unges trivsel er valgt som en af de to første missioner. Jeg glæder mig til at følge missionsarbejdet og er taknemlig for at få lov til at bidrage med børn og unges perspektiver og behov ind i boardet, siger han.  

Mission Partner Boards opgaver 
 

Mission Partner Boards opgaver er bl.a.:

At sikre missionens fremdrift på projektporteføljeniveau - herunder at forpligte og engagere sig i understøttelse at synergier mellem missionsprojekterne opdyrkes, udvikles og udnyttes. 

At medlemmets vurderinger af missionens aktiviteter bliver retningsgivende for missionen på et operationelt samt strategisk niveau. 

At bidrage med indsigt og erfaringer, der kan understøtte missionens fokus, funding og udvikling.  

At bidrage til, at missionen er dagsordensættende på dens faglige og praktiske domæne - overfor f.eks. politikere, myndigheder, fonde, erhvervs- og interesseorganisationer. 

At bidrage til at løsninger og erkendelser kan implementeres hos relevante partnere i samfundet. 
 
I Mission Management er der stor begejstring over at have fået Mission Partner Board med ombord på missionen.  
 
- Vi havde et virkelig godt og meget inspirerende møde. Det var fantastisk at opleve Mission Partner Boards energi og engagement i børn og unges trivsel. Vi har allerede fået uvurderlig indsigt og erfaringer fra dem og ser frem til samarbejdet og vores næste møde, siger Maria Appel Nissen. 

Mission Partner Board

  • Anna Bjerre, direktør, Girltalk 
  • Asger Kjær Sørensen, forperson, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) 
  • Frans Hammer, 2. næstformand, Danmarks Idrætsforbund (DIF) 
  • Steffen Raun Fjordside, vicedirektør Børns Vilkår  
  • Tina French Nielsen, salgs- og forretningsudviklingschef,  
    KMD BASE/Børn og uddannelse samt tidligere rådmand, Aalborg Kommune 
  • Trine Hammershøy, direktør, Det Sociale Netværk/Headspace  

Fire overordnede “key challenges” 

Efter workshoppen for forskerne på AAU tidligere på året, er der nu indkommet en række ansøgninger om missionsprojekter. Mission Management og Missionssekretariatet har etableret en møderække med ansøgerne og en proces for det videre forløb. 

- I juni og august går vi i dialog med de ansvarlige for ansøgningerne. Vores mål er, at vi på baggrund af dette kan igangsætte den første portfolio af missionsprojekter, siger Niels Bech Lukassen, Mission Officer og afdelingschef for Missionsekretariatet.

På baggrund af de indsendte missionsprojektansøgninger har Mission Management og Missionssekretariatet identificeret fire “key challenges”, som missionsprojekterne kredser om. 

Forebygge mistrivsel blandt børn og vende udviklinger i diagnoser og specialtilbud​ 
F.eks. udvikle, teste og skalere forebyggende interventioner på tværs af institutioner, familier og lokalsamfund rettet mod rettidig støtte til børn og unge før/under/med diagnose og mistrivsel.
 
Trivsel i læringsmiljøer i og omkring skole og uddannelse 
F.eks. designe, afprøve og evaluere alternative fysiske, digitale og sociale miljøer for læring i børn og unges uddannelses- og arbejdsliv, herunder forebygge, at mistrivsel medfører skolevægring eller drop out.​ 
 
Udvikle digital trivsel og skabe teknologier til børn og unge med særlige behov 
F.eks. forstå og forbedre børn og unges trivsel i hverdagsliv med digitale teknologier og platforme bl.a. via hybride aktiviteter, ændrede roller (kritisk forbruger/skaber), styrkede kompetencer og ligestilling (handicap)​.
 
Forbedre unges trivsel, tilhørsforhold og deltagelse i inkluderende fællesskaber 
F.eks. samskabe inkluderende og støttende fællesskaber for børn og unge generelt og for unge uden beskæftigelse og uddannelse samt udvikle organisationers evne til at respondere på unges interesser og behov.​ 

- Key challenges er udfordringer for både samfundet og forskningen - og hvor der er behov for både ny viden og innovation. Der er også udfordringer, som AAU har stærke forskningskræfter indenfor. Endelig er det udfordringer, hvor løsninger samlet set bidrager til, at missionen opnår sit mål om at forbedre børn og unges fysiske, psykiske og sociale trivsel, siger Maria Appel Nissen.

Flere initiativer på vej efter sommerferien 

Ud over at portefølgen af projekter nu er ved at blive etableret, har missionsledelsen også andre spændende aktiviteter i støbeskeen efter sommerferien. 
 
- Vi planlægger en række af Mission Talks, hvor vi vil invitere eksterne mulige samarbejdspartnere og andre interesserede, ligesom vi også er godt i gang med planen om at oprette et fagligt netværk – som både interne og eksterne forskere, praktikere og andre kan deltage i, siger Niels Bech Lukassen. 

Mission Management - Øget trivsel blandt børn og unge

Professor Maria Appel Nissen, SSH-fakultetet 

Professor Sine Agergaard, SUND-fakultetet 

Seniorforsker Sidse Grangaard, ENG-fakultetet 

Professor Stefania Serafin, TECH-fakultetet 
 
Niels Bech Lukassen er Mission Officer og afdelingschef for Missionssekretariatet. Har du spørgsmål, kan han kontaktes på nielsbl@adm.aau.dk