Det vigtigste er menneskene, der skabes
André Rogaczewski er optaget af udvikling, og han understreger, at al den udvikling, vi har oplevet gennem tiden, har været drevet af viden. Og af unge mennesker, som har prøvet kræfter med den viden, de har tillært sig – blandt andet på universitetet.
”Derfor har det været en mærkesag for mig. Og jeg elsker jo det, som AAU har gjort for Aalborg – og Danmark for den sags skyld,” siger bestyrelsesformanden med henvisning til den værdi, som universitetet har tilført regionen i form af vidensproduktion og arbejdspladser.
”Den dag, hvor jeg bliver rigtig gammel, så vil det allervigtigste være de mennesker, der er skabt. Ikke produkterne eller de enkelte services. Derfor er jeg rigtig stolt af at sidde i bestyrelsen for Nordjyllands vigtigste videnscenter. Det ser jeg som et kæmpe privilegium,” tilføjer han.
En personlig julehilsen
Når man spørger, hvordan AAU har udviklet sig over de seneste 50 år, nævner flere ansatte, at ledelsen er rykket længere væk. Den tidligere rektor, Sven Caspersen, gik rundt på campus og ønskede glædelig jul. Det har den nuværende rektor, Per Michael Johansen, svært ved at nå med universitetets 3.700 ansatte.
Til det svarer André Rogaczewski, at man altid kan være sentimental.
”Tro mig, hvis universitetet var forblevet lige så småt og jovialt som dengang, så havde det jo ikke været her den dag i dag. Der ligger mange muligheder i at blive større. Vi er fremme på beatet og er med til at skabe forskning og viden, som hele verden kan få gavn af. Det skal vi være stolte af,” siger bestyrelsesformanden.
Han mener også, at det er en hel naturlig udvikling.
”Er der nogle ting, der kan lide lidt under succes? Ja, men hvad er alternativet? Ingen succes. Stilstand. Nej, I know where I want to be,” konstaterer han.
Alumnernes tætte forhold til AAU
André Rogaczewski har som administrerende direktør i Netcompany været med til at ansætte mange it-talenter gennem tiden. Mange af dem kommer fra AAU, og de taler altid varmt om deres uddannelsesinstitution. Hans oplevelse er, at kandidaterne fra de øvrige danske universiteter ikke nødvendigvis har den samme nære tilknytning til deres gamle universitet.
”Jeg synes, at AAU har formået at holde fast i intimiteten og i det, at man som studerende er en del af et fællesskab. På trods af universitetets vækst og succes. Det er faktisk noget, vi går op i på AAU – og dét i højere grad end de øvrige universiteter,” mener André Rogaczewski.
Bestyrelsesformanden håber, at AAU også i fremtiden har en afgørende rolle i forhold til den velstandsskabelse, der er i både Danmark og verdenen omkring os.
”Jeg håber, at vi bliver ved med at være et omdrejningspunkt for, hvordan man stadig kan have et godt liv og skabe det økonomiske fundament for det gode samfund, vi lever i, ved hjælp af teknologi, innovation og forskning,” siger han.
Evigtgyldige styrkepositioner
AAU har i André Rogaczewskis øjne flere styrkepositioner, som han håber, at universitetet også vil være kendt for om 25 og 50 år. Styrkepositioner, som er evigtgyldige og dermed også vigtige i fremtiden.
”Vi udvikler kompetencer til hele Danmark. Vi kombinerer det naturvidenskabelige og tekniske med de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser. Vi uddanner hele, empatiske og resultatorienterede mennesker, som formår at arbejde tværdisciplinært – uden at gå på kompromis med et højt fagligt niveau,” siger han.
Derudover mener André Rogaczewski, at AAU er det universitet i Danmark, som har det tætteste bånd til erhvervslivet, fordi studerende og forskere arbejder projektorienteret og hele tiden leder efter nye problemer og missioner at bidrage med løsninger til.
Nordjysk beskedenhed kan være en udfordring
Bestyrelsesformanden mener, at både universitetet og Aalborg som by ville have godt af at ryste den nordjyske beskedenhed lidt af sig.
”Ydmyghed er en god dyd kombineret med professionalisme, men vi er nødt til også at kunne fortælle mere direkte om alt det, vi er gode til på AAU. For vi kan faktisk mere, end folk tror,” siger han og fortsætter:
”Vi er blandt verdens bedste på ingeniørområdet og står i det hele taget utrolig stærkt på flere forskellige forskningsområder. Det skal vi huske at fortælle omverdenen, så vi kan tiltrække endnu flere unge til vores uddannelser og skabe endnu flere samarbejder med erhvervslivet,” tilføjer han.